Zelfzeker en trefzeker zingen: 5 tips om overtuigd te beginnen

Goed begonnen is half gewonnen

Die eerste noot van je song is vaak de moeilijkste. Zit ik in de juiste toonaard? Ben ik goed gestart?
Een trefzeker begin van elk nummer in je set draagt bij aan een overtuigende performance.

5 tips om trefzeker te zingen

  • Neem tijdens je repetitie de intro’s van je band op. Zelfs met een simpele telefoon kan je tegenwoordig bescheiden opnames maken. De kwaliteit doet er niet toe. Zolang je maar overtuigd bent van de muzikale context.
  • Leer piano spelen! Hoe je het ook draait of keert, je hebt als zanger geen ‘knopkes’. Een piano is erg visueel en transparant. Je hoeft echt geen virtuoos te zijn om je zang op de piano te ondersteunen. Soms is een eenvoudig baslijntje al voldoende om een harmonische context te creĆ«ren.
  • Luister! In dit tijdperk van youtube en app’s kan je overal luisteren naar versies van de song die jij wil zingen. Je hoorgeheugen slaat ongemerkt op wat je vaak genoeg beluistert. Ook al staat je song in een andere toonaard of een ander arrangement.
  • Sluit een deal met je pianist of gitarist. Maak een lijst met je songs en schrijf er toonaard en beginnoot bij. Vind je dat moeilijk? Vraag hulp aan je begeleider. Als je echt onzeker bent kan je voor aanvang snel even de noot vragen aan je pianist. Als hij een beetje tactvol is, zal hij, ongemerkt, even de noot aan je voorspelen. Niemand hoeft dit te merken. Vermijd dat hij of zij de hele melodie begint te spelen. Dat is een beetje sneu.
  • Controleer je pianist of gitarist. Vaak is het niet jouw fout dat je een noot niet lijkt te vinden. Als je begeleider(s) een akkoord op een welbepaalde manier spelen (voicing), kan die goed of slecht zijn ten opzichte van jouw noot. Controleer of je begeleider niet net een ongeschikte voicing speelt. Of nog beter, laat hem een voicing spelen waarin jouw moeilijke noot bovenaan ligt. Dan werkt hij niet alleen niet tegen, hij helpt je. Onopvallend.

Vragen?

Nog vragen hierover? Of wil je deze tips graag eens uitproberen tijdens een vocal coaching? Dat kan. Neem contact op via info@annzingt.be

AUTHOR

239197annzingtbe

All stories by: 239197annzingtbe