Vrij fraseren: personaliseer de melodie

Een melodie instuderen

Je kan op veel manieren een melodie instuderen: je kan een bepaalde uitvoering nazingen, je kan noot per noot de melodie inoefenen, …  Wat je ook doet, de uiteindelijke bedoeling is de melodie van jezelf te maken. Origineel, pittig, muzikaal, persoonlijk en ingeleefd. Bovendien wil je je misschien vrij voelen tijdens het zingen. Je wil de melodie niet elke keer precies hetzelfde zingen. Je wil, met andere woorden, vrij leren fraseren.

Een melodie vrij fraseren

Vrij fraseren vraagt een specifieke aanpak. Zo ga je best te werk.

 1. Zing je melodie aan de piano. Speel in je linkerhand de basnoot. Probeer, eventueel, rechts de terts en het septiem van het akkoord te spelen. Ga na welke noot en welke tekst je zegt op het moment dat het akkoord wijzigt.
 2. Probeer deze plaatsen te onthouden. Ga bijvoorbeeld weg van de piano en zing de melodie. Geef aan waar het akkoord wijzigt.
 3. Analyseer de melodie door aan te geven welke noot het is binnen het akkoord dat er bovenstaat. (bv; de do is de grondnoot van het C akkoord. De re is de kwart van een A akkoord). Je hoeft dit niet bij elk klein noot te doen.  Begin bijvoorbeeld met de noten die onder een nieuw akkoord staan, op de tel staan, lange noten, ….  Focus je op de contouren van de melodie.
 4. Zing deze melodie boven de basnoten, maar gebruik het cijfer in plaats van de tekst.
  (bv: terts, kwint, septiem). Word je gewaar hoe de relatie tussen de basnoot en de melodienoot is. ( klinkt ze bv. als een harmonieuze akkoordnoot of als minder typische noot).
 5. Na een tijdje op deze manier gewerkt te hebben, zing je de melodie opnieuw met woorden. Voelt het anders aan? Merk je op dat je intonatie meestal ook zuiverder is?
 6. Probeer nu variaties aan te brengen. Eerst intuïtief. Daarna analytisch (met toonladdernummers). Kies er bewust voor bepaalde noten te veranderen. Voeg akkoordnoten toe of aangrenzende noten van de toonladder.
  Wl je echt ver gaan? Probeer dan op dominante akkoorden gealtereerde noten toe te voegen (b9,b 13, #11).
  Wissel componeren met improviseren af: laat originele ideeën niet verloren gaan. schrijf ze op en/of werk ze verder uit. Ze kunnen deel worden van jouw persoonlijke interpretatie van een song.
 7. Werk je zo doorheen de verschillende akkoorden van een nummer. (Je hoeft dit niet volledig af te werken. Alle beetjes helpen om je gevoel voor de melodie te omspelen te vergroten.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AUTHOR

239197annzingtbe

All stories by: 239197annzingtbe

Leave a Reply

Your email address will not be published.