Valse stembanden

Valse stembanden? que?

Nee, je valse stembanden zijn niet de stembanden waar je vals mee zingt. Het zijn plooien in de huid van je keel, net zoals je ‘echte’ stembanden trouwens. Ze bevinden zich boven je ‘echte’ stembanden.

Ze dienen als een bescherming voor je luchtpijp. Wanneer je hoest bijvoorbeeld of een inspanning doet sluiten ze de luchtpijp af, om die te beschermen.

Jammergenoeg …

Bij gevaar geven onze hersenen een impuls aan de valse stembanden om de luchtpijp af te sluiten. Helaas weten onze hersenen niet altijd onderscheid te maken tussen verschillende soorten gevaar. Soms interpreteert ons lichaam intens zingen, verkeerdelijk, als gevaar. Gevolg? De valse stembanden spannen zich aan en sluiten de luchtpijp af. ¬†Nefast voor de feestvreugde…

Gevolg?

Zingen met verkrampte of vernauwde valse stembanden klinkt niet goed. Het voelt pijnlijk en is op de duur schadelijk voor de echte stembanden. De toon klinkt geknepen en vaak vals.  Maar hoe overtuig je je hersenen van je goede bedoelingen tijdens het zingen?

Zingen met een open keel

Deze oefening helpt je om je valse stembanden terug te trekken. Wanneer je glimlacht zal je vanzelf de valse stembanden in een ontspannen positie krijgen. Je kan de gewaarwording als volgt oefenen:

Sluit je beide oren af en luister naar je ademhaling (adem door je mond). Stel je nu voor dat je in een giechelende lach zal uitbarsten (wacht nog even met het echt te doen). Door je gezicht in positie van een brede glimlach te zetten breng je de valse stembanden in een teruggetrokken positie. Je zal nog nauwelijks je ademhaling horen omdat de luchtweg nu op zijn breedst is. Je echte stembanden kunnen nu vrij hun werk doen. Echt iets om vrolijk van te worden!

 

 

 

 

 

AUTHOR

239197annzingtbe

All stories by: 239197annzingtbe