Twang, het nieuwe wondermiddel?

Zingen met “Twang”. Que?

Wie zangles volgt zal misschien al wel eens de volgende opdracht gekregen hebben. “Zing het gewoon met wat twang en dan lukt het wel!”. “Euhm…ok… maar wàt wil je dat ik doe???”

“Twang” is een term die in de meer moderne en/of lichte zangtechniek vaak gebruikt wordt. Het geeft aan dat je je toon met een welbepaalde soort scherpte zingt. Die scherpte zorgt er voor dat je geluid luider en krachtiger klinkt. Vaak wordt het ook makkelijker om bepaalde noten te pakken te krijgen.

Anatomisch is het een heel boeiende techniek. Je gebruikt namelijk je strottenklepje of epiglottis om het geluid, als het ware, te compresseren. Doordat je met je epiglottis de luchtpijp vernauwt, wordt het geluid, samengeperst. Dit heeft als fysisch gevolg dat bepaalde geluidsfrequenties sterker doorklinken. Je ervaart het geluid als luider, maar eigenlijk zijn het gewoon bepaalde frequenties die je beter en sterker hoort.

Waarom zingen met twang?

Zingen met twang heeft als voordeel dat je luider klinkt, maar niet luider zingt. Je hoeft dus geen extra moeite te doen of je stem te forceren. Het wordt dan ook vaak gebruikt in genres en technieken waar mensen luid en krachtig willen klinken: musical, soul, country, folk, maar bijvoorbeeld ook opera zangers gebruiken het.

Altijd met twang zingen?

Met twang zingen doe je met mate. Het is een heel typische kleur die niet altijd en overal bijpast. Het kan ook ronduit lelijk klinken als je niet oppast. Zeker de meer nasale twanggeluiden kan je beter niet te vaak gebruiken. Als je twang gebruikt moet je er op letten dat de luchtstroom grotendeels door de mond naar buiten komt. Dit noemen we ‘orale twang’ (cf EVT). Je kan dit controleren door je neus open en dicht te duwen. Als je de neus dicht duwt en het geluid verandert maar minimaal, dan zit je goed.

Hoe klinkt twang?

Er zijn natuurlijk honderden voorbeelden te geven van zangers die in meerdere of mindere mate twang gebruiken.

Mijn twee favoriete twangers? Sting en Nancy Wilson


Twang oefenen?

Twang oefen je door het geluid van een kwakende eend, kikker, toeter,… na te doen. Echt waar! Zo lang het maar luid en scherp klinkt. Pas op! Met twang zingen mag geen pijn doen. Hou de keel goed open en beperk de hoeveelheid lucht die je naar buiten laat komen. Er mag in elk geval geen lucht meeklinken.

Probeer het maar met deze oefening!

 

AUTHOR

239197annzingtbe

All stories by: 239197annzingtbe

Leave a Reply

Your email address will not be published.