Spreken voor publiek: maak oogcontact met je publiek

Maak oogcontact met je publiek.

Krijg je het nu al warm bij de gedachte dat je voor een publiek moet spreken of zingen? Misschien kruip je het liefst onder het podium? Je bent niet alleen. Zelf wereldsterren zijn soms verlegen. Adele bijvoorbeeld: “I’m scared of audiences,”. “One show in Amsterdam I was so nervous I escaped out the fire exit. 
Ga je de strijd toch aan? Deze tips helpen je alvast om toch oogcontact te maken met je publiek.

  1. Besef dit: het gaat niet om jou, het gaat om de muziek of je boodschap. Je deelt, vrijgevig, iets met je publiek. Zij zijn je daarvoor dankbaar.
  2. Weet je niet waar te kijken? Kijk zeker niet over de hoofden van het publiek naar een punt op de muur. Je lijkt afwezig en arrogant. Je maakt geen contact, dus je verliest ook het contact/aandacht.
  3. Open of gesloten ogen? Open! Meestal toch. Natuurlijk mag je in het heetst van de strijd, wanneer je je volledig overgeeft aan de emotie, je ogen wel eens sluiten. Maar hou het beperkt.
  4. Staren of scannen? Te snel heen en weer scannen over je publiek is a NO GO. Maar staren natuurlijk ook. Time je oogcontact goed. Lang genoeg om echt contact te maken. Niet te lang, of iemand voelt zich misschien geviseerd.
  5. Bescheidenheid siert! Oefening baart kunst. Zet verlegenheid om in bescheidenheid en kwetsbaarheid. Twee mooie eigenschappen op een podium.
  6. Laat je coachen! Vind je dit moeilijk? Laat je coachen door een ervaren performance coach. En leer de kneepjes van het vak bij een professional. Mail naar info@annzingt.be voor een performance coaching.

Wil je nog meer tips om spreken voor publiek makkelijker te maken?

Maak oogcontact met je publiek

 

 

 

 

AUTHOR

239197annzingtbe

All stories by: 239197annzingtbe