Nasaal zingen? Doe ik het of doe ik het niet?

Zing ik nasaal?

Een nasale klank is an sich niet verkeerd of slecht voor je stem. Het kan je in bepaalde situaties zelfs helpen om beter hoorbaar te zijn. Als je stem vermoeid is, of als je ziek bent, kan een meer nasale toonvorming de stem wat ontlasten, doordat bepaalde frequenties in je stem sterker doorklinken.  Toch proberen we tijdens een zangles nasaliteit te vermijden, omdat een nasale klank eerder als onaangenaam overkomt.

Nasaliteit besturen

Een (te) nasale toon ontstaat omdat je te veel lucht (toon), door de neus stuurt. De regeling van de lucht gebeurt door je huig. In een gemiddelde toonvorming gaat het grootste deel van de lucht door je mond naar buiten. Een kleine hoeveelheid lucht kan ook door je neus naar buiten gaan. Die verdeling hangt van persoon tot persoon af. Zij bepaalt voor een groot deel hoe je klinkt.

Wil je je klank minder scherp maken, dan kan het zinvol zijn de toon meer door de mond en minder door de neusholte te laten stromen. Je klank zal dan egaler en zachter klinker, met meer warme boventonen.

Oefening

De beheersing van je huig kan je leren met de volgende oefening.

Zing op een comfortabele toon het woord hung-gee. De eerste lettergreep zing je extreem nasaal. De tweede lettergreep probeer je volledig oraal te zingen. Gebruik de ‘g’- klank van garçon.
Merk op dat je bij de overgang een klein klikje ter hoogte van je huig voelt. Het is de huig die aansluiting zoekt bij de achterwand van de keel. Op die manier sluit ze de weg naar de neus (deels) af.

Je kunt gemakkelijk controleren of je toon nasaal is of niet. Duw de neus dicht terwijl je zingt.

  • Stopt het geluid? Dan is je klank volledig nasaal. Er gaat geen lucht via de mond naar buiten.
  • Verandert het geluid gedeeltelijk? Dan stroomt er een deel van de lucht via de neus, en een deel via de mond naar buiten.
  • Blijft het geluid volledig hetzelfde? Dan gaat er geen lucht verloren via de neus. Dit is de klank die je het best aanleert. Hij resulteert in een zachter timbre dan de andere varianten.

 

AUTHOR

239197annzingtbe

All stories by: 239197annzingtbe