Mindful zingen

Stel jezelf eens de vraag: “Waar denk jij aan tijdens het zingen?”

 

Worst case: het ego zingt

Je staat op het podium, de zaal zit barstensvol. De spots staan op jou gericht. Het enige waar jij aan kan denken is: “Wat zouden ze van me vinden??” Herkenbaar?
Soms gaat het nog verder: “O jee! Ik zong een valse noot! Nu komt het nooit meer goed!”
Of misschien denk je wel “Yeay! Wat ben ik toch weer ongelooflijk goed vandaag!!”
Ook al is die laatste misschien goed voor je zelfvertrouwen. Je EGO is aan het woord.

Wat is daar mis mee?

Als je focus bij je ego is, is hij nergens anders. Je kan nu eenmaal niet aan vijf dingen tegelijk denken.

En je publiek is niet geïnteresseerd in jouw negatieve gedachtes. Zij willen ontroerd worden, meegesleept geraken, geboeid worden, genieten van je virtuositeit. Daarom kochten ze een kaartje voor je concert.

Hoe kan ik mindful zingen?

Mindfulness is een meditatietechniek waarbij je zo intens mogelijk je eigen gedachtes blijft opmerken en je focus stuurt. Doe dit ook wanneer je zingt.

Stap 1 is je gedachtes opmerken.  Veel zangers zijn zich in eerste instantie niet eens bewust van het gekwetter in hun hoofd.

Stap 2: stuur die gedachtes vriendelijk de laan uit. Benoem ze kort voor jezelf en besef dan dat ze niets bijdragen. Dit is meestal voldoende. Zijn de negatieve gedachtes erg hardnekkig dan kan je op een rustig moment er dieper op in gaan. Byron Katie ontwikkelde een heel sterke methode om je eigen gedachtes in vraag te stellen.

Stap 3: stuur je gedachtes naar iets wat wel zinvol is.

Best Case: flow

In heb beste geval ondersteunen je gedachtes  je performance.

Zo kan je focus bij het verhaal zijn dat je vertelt: voor wie zing je? Waarover? Wie spreekt? Wie zingt?

Er is ook zo iets als invoelen. Je wekt dan bij jezelf de emotie op die het lied in zich draagt. Als jij het voelt kan het publiek het ook ervaren. Je expressie zal groter zijn en je zal de subtekst van elk woord beleven.

Je focus kan ook bij de rest van de band zijn. Je focus ligt dan bij groove, interactie, sound, timing, het arrangement.,

Tijdens studie of een zangles kan je focus bij techniek zijn: ademhaling, de juiste noten, intonatie,, Daar is niets mis mee. Beperk dit tot een minimum wanneer je voor een echt publiek zingt.

Gevolg: magic!

Slaag je er in je hele song mindful te zingen? Dan ontstaat er magie. Er is ruimte voor virtuositeit, interactie met de andere muzikanten, verrassingen. De toeschouwer blijft geboeid en geëntertaind. En jij bouwt aan je zelfvertrouwen en je talent. Succes!

Extra oefenen?

Wil je dit graag uitproberen met een zangcoach naast je? Maak een afspraak via info@annzingt.be. Je krijgt feedback op maat. Je hebt het mindful zingen in een wip onder de knie.

AUTHOR

239197annzingtbe

All stories by: 239197annzingtbe