Middenrifademhaling

Adem in Adem uit

Een goeie ademhaling tijdens het zingen is onontbeerlijk. Daarom is dit meestal het eerste wat je tijdens de zangles leert. Er zijn verschillende visies als het om ademen gaat. Maar waar (bijna) alle zangcoaches het over eens zijn, is dat je laag moet inademen. De manier waarop ze je dat zullen aanleren kan nogal verschillen.

Zo doe ik het: inademen met het middenrif

Mijn favoriete oefening om in te ademen met het middenrif? De dweiloefening.
Een beetje onorthodox misschien, maar het werkt altijd.

Leg je handen in je zij op de ribben (op het laagste gedeelte van de borstkas). Adem lang uit, zwaar en onbelemmerd, en duw tegelijkertijd stevig op de ribben. Alsof je jezelf uitwringt, vandaar de dweil dus … Probeer de uitademing lang te rekken. Tot je een zekere ademnood voelt. (wacht niet tot je blauw wordt, dat loopt nefast af …).

Dit uitstellen van de inademing noemen we ‘recoil breath’.  Zodra je deze spanning loslaat zal je lichaam, als vanzelf, een maximale inademing inzetten.  Je onderste ribben zullen uitzetten net zoals de buik ter hoogte van de zonnevlecht. PAS OP DAT HET BOVENSTE DEEL VAN DE BORSTKAS NIET OMHOOG BEWEEGT. De inademing moet als vanzelf gaan. Je hoeft niets te doen. Laat je handen naar buiten duwen en voel hoe de bolling bij de zonnevlecht tevoorschijn komt.

Inademen is loslaten: tension and release

“Zo kan ik toch niet gaan ademen tijdens het zingen?”, hoor ik je vragen. Klopt! Hoeft ook niet. Met deze oefening leren we alleen dat inademen loslaten is. Je leert als het ware de “knoop” die veel mensen hebben ter hoogte van het middenrif, los te maken. Die “knoop” zorgt er vaak voor dat mensen hoog in de borstkas blijven ademen. Als je er eenmaal in slaagt de buikspieren vanuit de spanning(uitademing) te ontspannen tijdens het inademen, mag je deze extreme oefening vergeten.  De volgende stap is dat je op zoek gaat naar een organische ademhaling en een juist adembeheer tijdens het zingen.

 

AUTHOR

239197annzingtbe

All stories by: 239197annzingtbe

Leave a Reply

Your email address will not be published.