Droge keel? Hou je stem vochtig!

Mijn ultieme advies

Mensen vragen mij vaak hoe ze het best hun stem verzorgen. Mijn ultieme advies? Hou je stem vochtig! (Maar niet door enthousiast aan de pintjes te gaan natuurlijk …)

Hydrateer!

Net zoals je huid heeft je stem nood aan vocht. Veel drinken is dus een absolute must voor professionele sprekers en zangers. Uiteraard komt het vocht niet rechtstreeks in contact met je stem. Maar door je hele lichaam goed gehydrateerd te houden, werken je slijmvliezen op volle toeren. Zo hou je je stem gesmeerd.

Wat zullen we drinken?

Zoals ik al aangaf bedoel ik hier niet dat je volop aan de wijn of andere spirituele dranken moet. Integendeel: alcohol is af te raden bij intensief stemgebruik. Het droogt niet alleen je hersenen uit (met als gevolg een stevige kater), het droogt ook je slijmvliezen in de keel uit. Vergelijk het maar met een auto zonder olie … dat komt niet goed.
Wat je dan wel mag drinken? Water, kruidenthee, soep. Andere dranken kunnen ook, maar hebben soms neveneffecten die jij misschien onaangenaam vind. Zo geeft melk en koffie bij sommige mensen slijm. Cola en andere frisdranken geven dan weer oprispingen die tijdens het spreken alles behalve handig zijn.

Kruidenthee

Wie mij kent weet het: ‘zie je Ann, dan zie je haar thermosflesje’. Zeker ’s winters kom ik mijn (zang)deur niet uit zonder m’n thermos vol heerlijke kruidenthee. Mijn favoriet: Yogi thee (Vox Sana) een echte aanrader. Er zijn een heleboel kruiden die de stem een positieve steun in de rug geven. Vraag altijd advies bij een herboriste of dokter voor je er mee experimenteert.

Slaap zangertje, slaap

Elke zanger(es) weet het: slaap is de beste remedie bij een vermoeide stem. Maar … als je op dit heilige moment je stem laat uitdrogen, is het een maat voor niets.  Verwarming, airco en tapijten kunnen de lucht in je slaapkamer uitdrogen. Sta je soms op met keelpijn die na een half uurtje verdwijnt? Dan is de lucht in je kamer vermoedelijk te droog.
Naarmate de ernst van het probleem kan je verschillende dingen doen:

  • Standaard: ’s nachts geen verwarming opzetten, elke dag je kamer verluchten en een bakje met water aan de radiator dat overdag kan verdampen.
  • Na een intense stemdag: een luchtbevochtiger is een absolute must voor mensen die intensief hun stem gebruiken. ’s Nachts hou je er de lucht vochtig mee. Bovendien kan je er vaak ook etherische olie mee verdampen die de stem extra verzorgt. (ook hiervoor eerst adviseren bij een expert)
  • Als de nood het hoogst is kan je uiteraard alle voorgaande maatregelen in actie zetten. Bij een extreem droge keel of heesheid kan je ook dampen. Neem een kom met kokend water. Doe er een groot hand gedroogde kamillebloemtjes bij. Ga dan een kwartier met een handdoek boven je hoofd over dit mengsel zitten. Probeer het komende uur te zwijgen en vooral niet te veel te schrapen met de keel. Laat het opgewekte slijm zijn helende werking doen. (vermijd bij ziekte Vix of andere uitdrogende chemische middeltjes. Ze drogen de stem alleen de stem verder uit.)

Nog vragen over je stem? Stel ze gerust via info@annzingt.be. Wil je graag je collega’s/vrienden tips aan de hand doen? Misschien is een workshop over dit onderwerp wel iets voor jullie?

AUTHOR

239197annzingtbe

All stories by: 239197annzingtbe