Hoesten… nefast voor de stem-feestvreugde

hoestenHoesten, schrapen, kuchen … Niet onoverkomelijk? Tenzij je een stemprofessional bent natuurlijk.

Wanneer je hoest slaan de stembanden met veel kracht tegen elkaar aan. Dit beschadigt de slijmvlieslaag rondom de stem. Gevolg? Nog meer geprikkel! En dus nog meer gehoest. Een vicieuze cirkel,

Dan maar hoestsiroop??

Neen!!! Afblijven (liefst)! Net zo met neusspray’s, vicks-toestanden en keelpastilles. Anti-slijm en snot middeltjes helpen, eventjes. Maar helaas drogen ze ook vaak je keel- en neuswand uit. Uitgedroogde stembanden verstarren. Spreken en zingen kost je dan extra veel moeite. Met overbelasting als gevolg.

Blijft je hoest hardnekkig aanslepen? Vraag je dokter een medicijn dat minder impact heeft op je vochthuishouding. Of ga op zoek naar natuurlijke producten. Tijm, salie en gember zijn mijn kruidige favorieten bij verkoudheid. Menthol en eucalyptus drogen dan weer te veel uit.

Maar hoe kom ik van die vervelende hoest af?

Eerst en vooral: met een hoest die langer dan een week duurt moet je naar de dokter. Een stemprofessional raad ik dan zelfs aan om onmiddellijk naar de NKO-arts te gaan. Die kijkt dan na of de stem niet beschadigd is.

Maar daar voor kan je zelf wel het een en ander doen.

Bij een droge hoest:hydrateer

Beperk dranken en voeding die je vochtbalans verstoren of de keelwand irriteren: koffie, alcohol, pikante voeding.

Hydrateer! Vanbinnen en vanbuiten. Drink veel water. En damp met warm water. Een lekker lange douche doet ook al wonderen!
Zet de verwarming een paar graden lager (dan is de lucht minder droog) en bevochtig of verlucht je slaapruimte.

Bij een ‘natte’ hoest (lees: te veel slijm)

Beperk (koe-)melk, vruchtensappen en suiker. Ze zorgen voor extra slijm.

Probeer het slijm weg te slikken in plaats van te schrapen. Voor je het weet schraap je de keel reflexmatig. En dat leer je niet in een, twee, drie terug af.

Een oefening

Een iets uitdagendere tip? Onderdruk je kuchreflex bewust.

Voel je de nood om te kuchen of te hoesten? Probeer dan eens rustig, in je hoofd, tot 20 te tellen. Ondertussen blijf je goed ademen en slikken. En eventueel neem je een slokje water. Meestal is de prikkel dan weg. Ik noem het ‘de prikkel even uitzitten’.

Voel je nog steeds de nood om te hoesten? Ga dan rechtop staan of zitten en hoest met een glimlach op je mond en een sterke puls in je buik. Op die manier ontlast je de stem wanneer je hoest. Probeer na een stevig hoest opnieuw de prikkel ‘uit te zitten’. Voor je verder hoest.

 

AUTHOR

239197annzingtbe

All stories by: 239197annzingtbe