Eerste hulp bij vals zingen

Help! Ik zing vals!

Niet getreurd. Wist je dat zelf professionele zangers af en toe eens kunnen vals zingen. Vals zingen heeft vaak niets met je gehoor te maken, maar alles met je techniek. Vermoeidheid, emotie, … kan je toonvastheid op losse schroeven zetten. Werken aan je techniek en je daarvoor laten bijstaan bij een professionele zangcoach is de oplossing.

Hoe vals precies?

Eerst moet je bepalen of je te laag of te hoog zingt om iets aan je intonatieprobleem te doen (ja, zo noemen we dat als je we iets subtieler willen zijn). Vind je het moeilijk om dat te bepalen? Maak een opname van jezelf en laat die horen een een professionele zangcoach. Die geeft uitsluitsel.

Je intoneert te laag

Wanneer je te laag zingt heeft dat vaak te maken met de samenwerking tussen tong, kaak en strottenhoofd. Als die verkrampt samenwerken kan het zachte gehemelte moeilijker liften. Dat zorgt er voor dat je de hoge boventonen verliest en de toon te laag klinkt. Je moet iets meer gezonde activiteit aan het zingen toevoegen.

Wanneer de tong te diep in de keel hangt kan het strottenhoofd niet omhoog. Om hoge noten te zingen moet de tong vooraan in de mond zijn. De kaak moet ontspannen op en dicht gaan. Je  moet het strottenhoofd kunnen liften.

Mijn remedie: oefeningen op ‘jey, jey, jey – klanken’ om de tong vooraan en uit de weg en de kaak in de juiste positie te krijgen; “Happy Birthday” zingen alsof je een klein meisje bent om het strottenhoofd te leren liften, …

Je intoneert te hoog

Boven de toon zingen komt door een te veel aan spanning. Die spanning kan in de keel zitten of met je ademhaling te maken hebben.

Mijn remedie: ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, … Een interessante tip: sluit je ogen en focus je op het geluid dat terug naar je oren komt. Probeer van dat geluid te genieten. Wedden dat je het vanzelf en onbewust aanpast tot het effectief mooi klinkt?

Ik klink nog steeds vals …

Als je toch problemen blijft hebben met bepaalde nummers, probeer dan de toonaard aan te passen. Misschien helpt het.

Intonatieproblemen kan je het best aanpakken met een zangcoach aan je zij. Die geeft je de juiste oefeningen en leert je exact welke hoeveelheid spanning je kan inzetten om op toon te zingen. Deze oefeningen zullen in het begin wat discipline vragen, maar na enkele weken zal je spiergeheugen zich aanpassen. De nieuwe manier van zingen zal een gewoonte worden.

Nog vragen?

Stel ze gerust via info@annzingt.be

 

 

AUTHOR

239197annzingtbe

All stories by: 239197annzingtbe